Дует Спасови

Изпратете запитване

* Задължително се попълва! След успешно изпращане на съобщението, ще получите потвърдителен e-mail от нас!

Севдалина и Валентин Спасови поставят начало на творческата си дейност през 1988г. по време на следването си в Академията за музикално и танцово изкуство – гр. Пловдив.
Те са едни от първите изпълнители и автори, които създават нова авторска музика на фолклорна основа. Творческият им стил се отличава със съвременно претворяване на народната музика предимно от Пиринския регион на България и нейното доближаване до светоусещането на съвременния българин чрез оригиналното вграждане на фолклорни елементи в староградската и шлагерната песен.
Севдалина и Валентин Спасови са автори и продуценти на 10-те албума, които са издали досега.
На фестивала „Пирин фолк”/1993г./ са отличени едновременно с І и ІІ награда за авторските си песни „Сине,сине” и „Прекланям се пред тебе, майко”.
Най-голямата награда за творческия тандем е високата оценка от много милионната зрителската аудитория, която по данни на „Маркет тест”/2000г./ е класирала песента „Сине, сине” на второ място за най-голяма популярност след песента „Моя страна, моя България” за последното десетилетие.
Златният хит “Сине, сине” е преведен на няколко езика и е включен в световно академично издание на Чикагски университет в САЩ, придружено от компактдиск на хитови песни от Балканите и Източна Европа, създадени в годините на прехода.
Севдалина и Валентин Спасови са автори и продуценти на ТВ предаването “Музикално колело”, чиято основна цел е да издирва и популяризира млади таланти от жанра фолклор и авторска музика на фолклорна основа от цялата страна. Част от напрегнатото си ежедневие Севдалина и Валентин Спасови обвързват с обучението на деца от 7 до 15 годишна възраст в собствената си школа “ЛИНА”.
Семейството професионални музиканти с висше музикално образование са и хоноровани преподаватели по музика в ЮЗУ “Неофит Рилски” – гр. Благоевград. От 1996 г. са членове на Съюза на учените в България.
На 04 април 2006г. по идея на музикалната и продуцентска компания Диапазон рекърдс, музикалния дует Севдалина и Валентин Спасови отбелязаха с голям концерт–спектакъл в зала 1 на НДК, 15 години творческа дейност
На юбилейното събитие и съпровождащите го мероприятия бе дадено името „Два живота – една съдба!“ – 15 години с авторските песни на Севдалина и Валентин Спасови. Спектакъла бе телевизионно заснет от музикалната телевизия “Фен ТВ” и примиерно излъчен от по Канал 1 на БНТ и Сателитен канал “България”, при невероятен зрителски интерес.
Севдалина и Валентин Спасови имат собствено звукозаписно студио.
Техните талантливи деца Венета и Георги също се занимават от малки с музика, а дали ще я изберат за професия – това ще покаже времето.
Наред с всичко друго в обикновеното си ежедневие, с творческата и преподавателската си дейност, концертните изяви на Севдалина и Валентин Спасови заемат първостепенно място и се радват на многобройна и разнообразна публика. Песните им, близки до сърцето на българина, създадени и поднесени професионално от сцената, от радиоефира, от телевизионния екран винаги са пораждали чувство за патриотизъм и гордост от това, че сме българи!

https://www.youtube.com/watch?v=WD-Gofz8Nbw