Нешънъл Арт – трупата на Нешка Робева

Изпратете запитване

* Задължително се попълва! След успешно изпращане на съобщението, ще получите потвърдителен e-mail от нас!

Трупата “Нешанъл арт” съществува вече 10 години. Дебютът на първия й спектакъл “Два свята” у нас е на 12 декември 2000 г. в зала 1 на НДК. През 2002 година “Два свята” изправя на крака взискателната белгийска публика на фестивала “Европалия” и бива забелязан от продуценти от Франция и Белгия. Вторият спектакъл “Орисия” е бурно аплодиран при премиерата си на 22 ноември 2002-а – отново в зала 1 на НДК. Танцьорите са извикани 4 пъти на бис, а сценаристът, хореограф и режисьор Нешка Робева е вдигната на ръце от Боян Радев. През 2004 г. се състоя премиерата на третия спектакъл “Готови ли сте”, адресиран предимно към младежка публика.

“Два свята”, “Орисия” и “Готови ли сте” се радват на голяма популярност както в България, така и в чужбина. Досега трупата е изнесла над 400 представления. Спектаклите на “Нешанъл Арт” са играни пред повече от половин милион души. Обиколили са над 20 страни в три континента. “Два свята” е първото българско шоу, стъпило на Бродуей. Трупата представя България на “Арт Фестивал” – Сингарур, “Европалия” – Белгия, “Охридско лято” – Македония, Световното изложение ЕКСПО 2005 – Япония. “Нешанъл Арт” печели “Залатой витязь” и “Златна грамота за хореография” на престижния театрален фестивал в Москва. Освен това е носител на награда за най-добра театрална музика “Маестро Димитър Вълчев”, Почетна грамота на Министерство външните работи, Почетен знак на министерство на земеделието. Представленията на “Нешанъл Арт” изправят на крака публиката в Гърция, Турция, Израел, Италия, Сърбия и Германия.

Освен със световна, трупата се сдоби и с космическа известност. Международният звезден регистър нарече звезда с името “Два свята”.

През 2004г. “Нешанъл арт” печели конкурс на БНТ за новогодишна празнична програма и за игрален филм.