Нора

Нора

Изпратете запитване

* Задължително се попълва! След успешно изпращане на съобщението, ще получите потвърдителен e-mail от нас!

Нора Караиванова е родена на 3-ти април през 1987 г. в Горна Оряховица.Като малка  учи класически балет. Завършва  средното си образование в паралелка с профил „Телекомуникации, електроника и електротехника”. Започва да се занимава с музика, когато се записва в школата на вокалния педагог Аделина Колева в родния си град. Професионално пее от 7 години. Завършила е магистратура „Поп и джаз пеене“ в Националната музикална академия “Панчо Владигеров” от класа на доцент Алис Боварян. Участва  в много конкурси и завоюва много награди, включително от телевизионното предаване „Хит минус едно“, конкурса „Бургас  и морето“ и други.
Нора дори сама пише текстове. Нейн е текстът за песента, с която участва на „Евровизия“ 2009 – “ It’s Not Right“.

Нора печели второто място в Music Idol 2 -2008 г. и успява да впечатли журито и публиката с невероятните си гласови възможности и изпълненията си на живо.
След предаването Нора става артист на „Вирджиния Рекърдс“. През лятото на 2008 г. тя получава предложение от Графа да запише дуетна песен с него. Двамата представят „Именно ти” на конкурса „Бургас и морето“ 2008, където печелят трето място. Песента е една от най-ротираните в българския ефир.
След дуетното си парче с Графа, финалистката от втория сезон на най-успешното музикално риалити Music Idol  Нора пуска и своя дебютен солов сингъл. Песента, записана с подкрепата на Coca-Cola, е авторска за младата звезда. Нора написва текста на “It’s Not Right” – заразно аренби с китарни рифове и характерни вокали. Музиката на песента е на Бисер Иванов (известен китарист, работил с „Алегро“, Васко Василев и солистите на „Ковънт Гарднър“,а в момента работи с Лили Иванова, като дори композира за нея). Модерният аранжимент е дело на Жоро Янев.

През 2010 г. Нора издава втори сингъл, който се казва „Накъде”. Текстът е нейн, а аранжиментът и музиката –  отново на Бисер Иванов. Заедно с него събират едни от най-добрите музиканти в България и правят група.Талантливият китарист, Поли Петрова (бас), Калин Тонев (пиано) и Явор Александров (барабани) са хората, които застават зад младата певица. Заедно имат участия в много клубове из страната.

 Нора е поканена да участва  с едни от най-харесваните млади поп и рок изпълнители на първото национално турне „Coca Cola Happy Energy Tour”,организирано от една от водещите музикални телевизии The Voice и Coca Cola. След това е избрана да запише рекламната песен за коледната кампания на световната марка  заедно с популярната  група Train. Тя е първият български изпълнител, участвал в подобен национален проект.

2011 е годината, в която великият дует Roxette идват за концерт в България. Точно Нора и нейните музиканти са избрани, за да подгреят родната публика преди шведското дуо.  Тя,  Бисер Иванова(китара), Калин Тонев(пиано), Георги Варамезов(барабани) и Юрий Божинов(бас) се качват на сцената и изпълняват няколко нови авторски песни, създадени специално за концерта. Един от водещите български рап изпълнители Спенс и Нора участват в песен за предизборната кампания на политическа партия. Песента се казва „От теб зависи” и е дело на автора Дани Милев , работил с много от родните поп звезди.

В момента младата певица работи върху следващи нови проекти – както клубни, така и солови. Споделя, че музиката е нейният живот и цел, обича това, което прави, и обожава много шоколад.