Орлин Горанов

 

Изпратете запитване

* Задължително се попълва! След успешно изпращане на съобщението, ще получите потвърдителен e-mail от нас!

Орлин Горанов е роден на 08.08.1957 в Берковица. Един от най-талантливите и елегантни поп-изпълнители в последните 20 години в България. Започва от дете в детския хор „Бодра смяна“, по-късно е към Ансамбъла на армията, където работи до 1985 г.

На върха на популярността си като поп-певец, Орлин Горанов решава да се насочи към оперната музика и през 1990 година завършва Музикалната академия, оперно

пеене, още като студент е солист на Пловдивската опера. Орлин Горанов е единственият случай в българската музика, при който е звезда както в попуярната, така и в оперната музика. Всяко явяване на Орлин Горанов е съпътствано с успех, още при неговия дебют:

I-ва награда на Младежкия конкурс за забавна песен София 1978 с песента Интимно
I-ва награда на Шлагерфестивал в Дрезден 1981
III-та награда на „Интерталант“, Прага 1981
Голямата награда на „Златният Орфей“ 1984
I-ва награда с песента Пътища обратни на фестивала в Бургас.
Орлин Горанов е един от най-аплодираните певци на фестивалите в Кнок, Белгия, 1983, „Братиславска лира“, 1984. От началото на 90-те години има постоянни ангажименти в програмите на „Фридрихщадпалас“, Берлин.

Той е един от най-предпочитаните колеги, канен за съвместни записи – с Камелия Тодорова, Кристина Димитрова, Нели Рангелова.

Една от най-популярните песни на Орлин Горанов и до днес е Светът е за двама/1981, комп. Мария Нейкова, която само през 1999 година има 2 нови версии от млади музиканти. През месец юни 2000 г. Орлин Горанов реализира съвместно с Кристина Димитрова албума Ти и аз.

 

https://www.youtube.com/watch?v=EPkcw3fvCJc

https://www.youtube.com/watch?v=SP6hnd3L0-I