Шкумбата


Изпратете запитване

* Задължително се попълва! След успешно изпращане на съобщението, ще получите потвърдителен e-mail от нас!

Димитър Неделчев Туджаров — Шкумбата е един от най-добрите български комици. Още преди промените, по време на комунизма, чрез своя хумор той успява да изрази чувствата и отношението на хората към правителството и сторя. Неговите изпълнения се записват на касети от почитатели и се разпространяват нелегално.

След 10-ти ноемри 1989, Шкумбата става още по-популярен. Той е един от първите комици, които следват западния модел на one man showпредставления.

Шкумбата е най-добре познат като разказвач на вицове (англоезичният термин е „скечове“). През 1979 г. завършва ВМИ — София, магистър по Автоматика и телемеханика, но тъй като неговите призвание и талант са безспорно на актьор и комик, той се реализира професионално на сцената като такъв вече 30 години. През 2009 г. той се дипломира с магистърска степен по Реторика в СУ „Св. Климент Охридски“, във факултета по Философия.

Първата му роля е във филма „Дисонанси“(1981) на режисьора Александър Раковски, продуциран от БНТ. От 1996-1999 г. той има самостоятелни хумористични рубрики в предаванията „Добро утро“ и „Събота късен следобед“. В БНР от 1996-1998 г. води своя рубрика „Неделя късен следобед“. От 1997-1998 по канал 7 дни води собствено шоу „Шоуто на Шкумбата“. Той е автор на много продукции и моноспектакли, някои от които са: „Смях до сълзи“, „Тежко е, но няма как!“, „Животът иска жертви, но няма да сме ние“, „Параграф 23“. През 1996 излиза първата авторска хумористична книга „Шкумбата се смее“, която е преиздадена няколко пъти. През 1995 излиза първата му не апокрифно, а легално издадена аудио касета със заглавие „Първо частно-честно нелегално радио“. През 2000 г. издава CD „Тежко е, но няма как!“ (продуцирано от MUSICAUTOR, БМК), в което всички текстове и изпълнения са авторски.

Има многобройни участия и самостоятелни шоу програми в много страни по света от Русия през Мароко до САЩ. Играе на френски, английски и други езици.