Ненчо Балабанов

Ненчо-Балабанов

Изпратете запитване

* Задължително се попълва! След успешно изпращане на съобщението, ще получите потвърдителен e-mail от нас!

Ненчо Балабанов
Ненчо Балабанов е един от най-атрактивните български актьори и безспорно най-добрия имитатор на известните лица в България. Роден е в град Котел, в семейството на счетоводител и инженер.

Не толкова известен е фактът, че Ненчо започва да се занимава с музика преди да стане актьор – още на 14-15 годишна възраст. На 18 години решава да допълни уменията си с актьорско образование и едновременно кандидатства в НАТФИЗ „Кръстьо Царафов“ и в Нов български университет с поп и джаз пеене. Приет е и на двете места, но избира НАТФИЗ, където завършва специалност „Актьорство за куклен театър“ в класа на Румен Рачев.

В края на 2001 г. е поканен да играе в Младежкия театър „Николай Бинев“. Междувременно, с колегите си правят куклени представления в Учебния куклен театър при НАТФИЗ, с които обикалят из различни фестивали по света. Най-популярните им представления са „Котки върху горещ ламаринен покрив“ и „Български народни приказки и песни”. Играе ролята на Аладин в едноименния мюзикъл в Национален музикален театър „Стефан Македонски“.

Започва да се занимава с дублажи още докато учи в НАТФИЗ. Първият му синхронен дублаж за филм, издаден на видеокасета е „Мулан“, където озвучава Линг. Първият сериал, за който дава гласа си, е „Херкулес (сериал, 1998)“, където озвучава Икар и също изпълнява певчески части. Участва в дублажи на много филми като „Междузвездни войни: Войните на клонираните”, „Том и Джери: Вълшебният пръстен”, „Малки титани: В готовност!” и др.

От есента на 2009 г. е режисьор на Музикалната продукция на студио Доли. Също така и адаптира на български текстовете на песните във филмите на студиото. Сред сериалите, върху които е работил, са „Финиъс и Фърб“ и „Време за приключения“. Той е режисьор и на дублажи в студио Про Филмс.

През 2013 г. е избран за гласът на предаването „Най-хубавите години от нашия живот“ по БНТ 1. През 2014 г. е един от водещите на предаването „Милион и две усмивки“, което се излъчва всяка неделя по БНТ 1.

От септември 2014 набира популярност с качването на видеоклипове на личния си профил във Фейсбук, в които имитира Бойко Борисов. Първата му поява в „Господари на ефира“ е със създадения от него уникален образ „FaceБойко“,  след което през 2016 г.  става част и от екипа водещи предаването в тандем с Малин Кръстев.

През 2015 става един от участниците в третия сезон на „Като две капки вода“, където е избран за победител. В края на 2016 г. става водещ на предаването „Пееш или лъжеш“, заедно с Мария Игнатова.

Ненчо Балабанов забавляваше зрителите като служител на реда в комедийния сериал “Полицаите от края на града”, излъчван през 2018 г. по NOVA.Участвал е и в „Столичани в повече“ и „Връзки“.

През есента на 2018 г., той става един от солистите в спектакъла „Фалшив герой“, базиран на най-популярните и обични песни на Тодор Колев.

Мултиталантливият актьор сам пише текстовете за своите песни, а някои от по-популярните му сингли са „Тези пет неща“, „Ти избираш“, „Няма дилема“, „Рестарт“ и др., както и участието му в мега хита на Криско – „Шапка ти свалям“.